7 Kasım 2017 Salı

Biraz Görsellik Katalım Menu Oluşturma

Merhabalar, bu yazımda sizlere Cisco IOS’da kullanılan menu konfigürasyonundan bahsedeceğim. Cisco IOS’ta kullanılan ancak bilmediğimiz, bize kolaylık sağlayan birçok komut bulunmakta. Menü de bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Basitçe; menü adından da anlaşılacağı üzere, bir menü yaratmamızı sağlıyor ve oradan yapacağımız seçimlerle kendi belirleyebileceğimiz komutları tek tuş ile uygulamamıza yardımcı oluyor. Sizlere bunu konfigürasyon örneği ile anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle ‘menü’müze bir isim vermemiz gerekiyor. Ben menü ismi olarak “test” verdim. Global configuration modda ‘menü’müzü oluştururuz. Menü’müzü açtığımızda karşımıza çıkmasını istediğimiz listeyi de menü komutu içerisindeki “title” alt komutu ile yaratırız. Ben menu ile çıktı alacağım komutlar olarak “Show ip interface brief”, “Show running-config | include interface”, “Show startup-config”, “Show interfaces status” ve doğal olarak çıkış yapmak için “menu-exit” komutlarını seçtim. Eğer menu-exit komutunu vermezsek sonsuza kadar menü içerisinde kısılmış bir şekilde kalırız. Dolayısıyla en önemli şey menu-exit komutunu vermektir. Buna dikkat etmekte fayda var 🙂
Komutlara başlayalım; ilk adım olarak menü’müzü açtığımızda gelecek kısımları giriyoruz.
Router(config)#menu test title #
Islem listesi asagidaki gibidir:
1 show ip interface brief
2 show running-config | include interface
3 show interfaces status
4 show startup-config
5 exit
#
# işareti aynı banner yazarken olduğu gibi başlangıç ve bitiş kısmını belli etmek için kullanılmıştır.

Böylece menu de kullanılacak komutların listesini çıkarmış olduk. Şimdi listede verdiğimiz komut ve komutu uygulayacak kısayol eşleşmesini yapmamız gerekiyor. Onun için de aşağıdaki komutları uygulayacağız:

Router(config)#menu test command 1 show ip interface brief
Router(config)#menu test command 2 show running-config | include interface
Router(config)#menu test command 3 show interfaces status
Router(config)#menu test command 4 show startup-config
Router(config)#menu test command 5 menu-exit

Tekrar etmekte fayda var. Menu-exit komutu mutlaka verilmelidir. Daha sonra da birden çok seçim yapabilmek için son bir komut daha gireriz.
Router(config)#menu test line-mode
Bu sayede seçimimizi görebileceğimiz bir satır daha çıkar menumüzde.

Menu’müz kullanıma hazır durumdadır. Menu’müzü kullanabilmek için enable moda (privileged exec) geçeriz. orada kullanacağımız komut aşağıdaki gibidir.
Router#menu test
Ardından menu’müz gelir ve oradan seçim yapıp çıktılarımızı görebiliriz.

Konfigürasyon dahilinde temel olarak menu oluşturup kısayol ile komut vermeyi anlatmaya çalıştım. Umarım işinize yarar 🙂

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder